RSS

Fav Food masa time bercinta dulu heheh

Hmm Alhamdulillah dah masuk posa yg ke-14..malam ni org terawih dah baca Qunut..hehhe...seperti biasa sudah menjelang petang ni tercari2 resepi apa mo di buat buka posa...Terlintas pulak mo makan Ayam Pandan...cari2 resepi jumpa kat dalam blog wattie....dulu2 time dating ngan hubby...dia selalu bawa makan di RCH di KK..memang nasi ayam pandan nilah favorite I..huhuhu....jadi aku pun beraksilah.....

Ini rupanya selepas di balut ngan pandan...sepatutnya bukan begini tapi oklah jugak ni hahah..


Bertungkus lumus aku menyiapkan perapan ayam supaya rasa rempah dan bahan2nya meresap...kalau ndak ndak sedap nanti...sepatutnya letak cili tapi ingatkan anak2...ndak jadilah..nanti aku buat sambal cecah jak...

Nah ini rupanya masa di goreng..

Balik dari bazaar ramadhan..baru aku goreng ni ayam...masuk jak dalam kuali spesel ni..mak ooooiiiii wanginyaaa..kecur liur dibuatnya....kena astikan api sederhana supaya pandan ndak hangus n ayam masak..mas potong ayam ni janganlah besar2 sangat yea..heheh....

Nah ..hasilnya..ndak sempat hias2 ni..sudah jam 6 huuhuh..

Bah..siap sudah..ndak sempat mo hias2 ni..apa endaknya...sempat lagi berjalan pi Bazaar Fujimart huhuhu...kelam kabutlah jadiknya..apapun...alhamdulillah...berbuka puasa dengan family memang best..dapat pujian..komen sikit..ndakpalah..selera orang berpuasa...tapi yang penting pahala kita dapat...Amin..


Bahan2
1/2 kg ayam
3 ulas onions
3 ulas garlic
1 inch ginger
1 inch lengkuas hehe
2 lemongrass
1st ketumbar
1st jintan manis
1 st kunyit..lebih pun ok,,,
1sb madu
1/2 cawan santan...
Caranya....blend semua bhn di atas..gaulkan dgn ayam...tambah garam n perisa kalau suka...perap 1-2 jam..ambil ayam td n balut ngan pandan n cucuk guna pencungkil gigi..goreng hingga masak...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 comments:

chegu carol said...

dui feah, kalo kita masih di sindang...sia suruh ko masak ni utk sungkai...sia tumpang makan hehehe

Rafeah said...

hahaha...any time u come here Tawau..kita masak ok

Post a Comment